neolith_village_durankulak-lake
Село Крапец ще бъде заложено като модел за курортен туризъм, като освен това ще бъдат подготвени документи за разработване на проект, отнасящ се до историческия туризъм.  Идеята е да се изготвят „пътеки” от Шабла, които включват музейната сбирка, Зеления център, Фара, след което ще се минава през Крапец и ще се стига до големия остров в Дуранкулак с неговото неолитно селище, което е датирано от седмото хилядолетие преди Христа.
Кметът на Шабла посочи, че за да се развие този вид продукт е необходима и сериозна реклама, която да покаже на света богатствата на региона. „Рекламата трябва да бъде афиширана и в интернет пространството, защото това е все по-актуално”, посочи кметът на общината. Тя добави, че е необходим около месец, за да се обсъдят всички детайли и ще започне реализацията на тези идеи.
Райна Бърдарева посочи, че една от задачите й сега е да потърси одобрение на проекта за плувен басейн с калолечение, като документацията е подготвена. Отделно,  Зеленият център ще бъде допълнен със спортни площадки. Евентуално ще бъде изграден и развлекателен център за деца в село Крапец, което ще задоволи изискванията на семейните  туристи. / Източник – Радио “Фокус“

Разкопки в неолитното селище в Дуранкулашко езеро. Снимка shabla.be