ribari-krapets

За тази практика информираха Maritime.bg, рибари от град Шабла. По думите им в края на миналата седмица лодки на ИАРА са провели акция в района между град Шабла и село Крапец.

Следствие акцията са били иззети 80 броя нерегламентирани капани за улов на попчета и около 300 метра мрежи за калкан. Били са конфискувани 25 кг. риба, дарена на Дом за деца „Дъга“ в Добрич.

Според процедурите, иззетите нерегламентирани средства за риболов трябва да бъдат унищожени, оказва се обаче, че част от откритите съоръжения са били върнати на бракониерите, информацията е на рибари от Крапец.

Практиката…
ИАРА открива нерегламентираните средства за риболов и ги конфискува, бракониерите са своевременно уведомени от „техен“ човек и неговите мрежи и капани му се връщат, следствие това в протоколите се описват по-малко от откритите съоръжения. Цялата работа се осъществявала за 1 кило риба или друг подкуп – вино, ракия и рядко пари.

„Има определени хора, които се ползват с привилегии, връщат им мрежите, нашите ги горят. С 400 лева съм назад, нямам с какво да храня децата си, а на онези им връщат мрежите“, заяви рибар от Крапец.

Нямало такава практика…
От Сектор “Рибарство и контрол” – Добрич, бяха категорични, че подобна практика не съществува. От там заявиха пред Maritime.bg, че всички открити нерегламентирани съоръжения се унищожават, за което се извършва сериозен контрол и такава практика е невъзможна.

Кой е по-виновен в случая – жалващият се бракониер без пари за семейството си или „онези с връзките“, решете сами.