koncert-chitalishte-krapets

С празничен концерт на площада в селото, вчера неговите жители честваха 140 годишнина на читалището.

С кратка история на културното средище, създадено преди 140 години, благодарение на ентусиазма на група будни хора от село Крапец, читалищният секретар Мария Дончева откри тържеството.

В своята 140 годишна история, то винаги е било стожер на културно-просветната дейност и е съхранявало през годините народните традиции на нашия край.

Преминало през много трудности във времето на своето съществуване, то и до днес изпълнява мисията възложена му от неговите учредители. Показател за това са успехите на самодейните състави, които работят в момента в културната институция.

140 годишния юбилей беше добър повод, читалищният секретар Мария Дончева която ръководи танцов състав „Карапчанка” да получи грамотата си от директора на фестивала „Еврофолк” за принос в развитието на танцовото изкуство. Връчи и я кметът на общината, Красимир Кръстев, заедно с поздравителен адрес за юбилея и фотоапарат, за да запечатват изявите си в бъдеще.

От името на депутатите от ПП „Герб” в Осми Добрички многомандатен избирателен район и структурите на партията в общината, Живко Спасов поднесе на юбилярите поздравителен адрес и икона.

В празничния концерт участваха самодейни състави от Ваклино, Дуранкулак, Шабла, дошли да поздравят колегите си и да празнуват заедно с тях.

Пролетният дъжд, който се изля над село Крапец не попречи на ентусиастите и програмата продължи. Това е още едно доказателство колко сърцати хора са самодейците, а с такива хора народните ни традиции ще са запазят завинаги.